Maarten Rongen
Slagwerk, percussie, drums
Al vele jaren geef ik met veel passie slagwerkles aan kinderen en volwassenen. Ik vind het fijn om mijn kennis over te dragen aan mijn leerlingen en ze op een goede manier diverse slagwerkinstrumenten te leren spelen.
Mijn slagwerkstudie heb ik gevolgd aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij de soloslagwerker en solopaukenist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Tijdens mijn slagwerkstudie volgde ik diverse masterclasses en workshops voor marimba en voor drums. In 1989 ben ik afgestudeerd als docerend en uitvoerend musicus. Ik was als paukenist verbonden aan het Amsterdam Wind Orchestra waarmee ik diverse cd-opnames heb gemaakt.
Freelance slagwerker en slagwerkdocent
Sinds 1982 ben ik actief als freelance slagwerker en sinds 1980 ben ik werkzaam als slagwerkdocent bij een aantal muziekscholen. Momenteel doceer ik aan de muziekscholen in Diemen, Vleuten, Breukelen, Maarssen, Uithoorn en Mijdrecht. Ook ben ik dirigent van de slagwerkgroep van de Abcouder Harmonie en coördinator van de Muziekschool Diemen. Tevens ben ik werkzaam als jurylid voor de podium-, mars- en solistenwedstrijden slagwerk, landelijk gecommitteerde voor de muziekexamens, repetitor bij diverse muziekverenigingen en geef ik clinics en workshops voor (amateur) slagwerkers. Ook componeer ik slagwerkmuziek voor diverse slagwerkbezettingen.
Slagwerk spelen?
De slagwerklessen die ik geef omvatten in principe alle slagwerkinstrumenten o.a. snare drum, pauken, marimba, drumstel, concert bass drum, bekkens en de effectinstrumenten zoals tamboerijn, triangel, shaker, castagnetten maar ook bongo’s, conga’s etc. Veel leerlingen willen natuurlijk drummen, maar om een goede drumtechniek te leren zul je toch eerst de basis van het trommelen onder de knie moeten krijgen en dat doe je met trommeloefeningen op de snare drum. Daarom zit dit ook altijd in mijn lessen verweven tezamen met het leren lezen van de muzieknoten. Vooral voor melodische slagwerkinstrumenten zoals marimba, xylofoon en vibrafoon is het ook belangrijk dat je de toonhoogtes leert lezen, net zoals bij een blaasinstrument of piano.
Eigen speelmanier en stokkenkeuze
Elk slagwerkinstrument heeft ook zijn eigen speelmanier en stokkenkeuze. O.a. het vasthouden van de stokken voor de verschillende slagwerkinstrumenten is soms net iets anders om goed op het instrument te kunnen spelen. Wil je dus slagwerk gaan spelen dan kun je heel veel verschillende instrumenten leren bespelen en dat maakt het nou net interessant. Je ziet op tv vast wel eens een show waar een orkestje bij zit met een drummer en een slagwerker die heel veel verschillende instrumenten bespeelt en dat is dus het leuke aan slagwerk spelen. Je hoeft niet altijd met hetzelfde instrument te musiceren. Je bent heel veelzijdig. Daarbij komt dat je dan ook in allerlei verschillende groepjes, bands en orkesten mee kunt doen, want slagwerk is altijd nodig.